e
sv

Devletten Kira Yardımı Nasıl Alınır?

Devletten Kira Yardımı Nasıl Alınır
avatar

admin

  • e0

    Mutlu

  • e0

    Eğlenmiş

  • e0

    Şaşırmış

  • e0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Devletten kira yardımı nasıl alınır? Yoksullara kira yardımı; Yardıma muhtaç aileler için devletin verdiği desteklerden biri de kira yardımlarıdır. Ülkemizde, gerek ev kiralarının yüksek olması gerekse, salgın hastalıklar gibi bazı etmenler nedeni ile pek çok aile ev kiralarını ödeyemeyebiliyor. Bu gibi durumlarda ise yapılması gereken başlıca adımlardan biri de devletten kira yardımları almak olacaktır. Dar gelirli ailelere verilen kira yardımları ve diğer nakit yardımları sayesinde pek çok kişi artık rahat bir şekilde kiralarını ödeyebiliyor. Özellikle pandemi sürecinde yaşanan bir takım ekonomik zorlukların üstesinden gelmekte zorluk çeken hane halkı kira yardımları için devletin ilgili kurumlarına başvuruda bulunabilirler.

Kira yardımları pek çok kişiye verilmektedir. Ancak bu yardımdan yararlanmak isteyen kişilerin mutlaka kendilerinden istenen şartları yerine getirmeleri gerekir. Yani kira yardımları için belli koşullar mevcuttur. Dolayısı ile kira yardımı almak isteyen kişiler, kendileri için istenen koşulları ve şartları yerine getirmediği takdirde bu yardımlardan faydalanamaz.

Kira yardımları standart gelir düzeyinin altında gelire sahip olan kişiler için dul, yetim ve ölüm aylığı alan kişilere verilmektedir. Dolayısı ile muhtaç kişiler kira yardımlarını alabilir. Kira yardımları, aile çalışma ve sosyal hizmetler bakanlığınca, kaymakamlıklar vasıtası ile ihtiyaç sahiplerine ulaştırılır. Kaymakamlıklar ise kira yardımı yapabilmek için sosyal ve dayanışma vakıfları ile birlikte hareket etmektedir. Eğer kira yardımları almak istiyorsanız, mutlaka sizler için hazırlamış olduğumuz, devletten kira yardımı nasıl alınır? Yoksullara kira yardımı adlı yazımızı sonuna kadar okuyabilirsiniz.

Devletten Kira Yardımı Nasıl Alınır?

Devletten kira yardımı nasıl alınır? Bilindiği üzere yoksul aileler için pek çok alanda yardımlar yapılmaktadır. Bunlardan biri de kira yardımlarıdır. Devlet vatandaşlarının barınma ihtiyaçlarını karşılamak amacı ile dar gelirlilere kira yardımları yapmaktadır. Bu nedenle muhtaç kişiler, gerekli şartları taşıdıkları takdirde kira yardımları alabilirler. Kira yardımları için kaymakamlıklara ve derneklere başvuruda bulunabilirsiz.

Eğer kira yardımı almak isterseniz, başvuru için mutlaka kişisel olarak başvuru yapmanız gerekir. Çünkü kira yardımları için devlet şahsi başvuruları baz almaktadır. Kira yardımları için evsiz olup, kirada oturan kişiler başvuru yapabilirken, bir de binası riskli durumda olup, kentsel dönüşüm için evini boşaltmak zorunda olan ev sahipleri de kira yardımlarına başvuruda bulunabilir. Kira yardımına başvuru yapan kişiler, için her ilin ev kiraları göz önüne alınır. Dolayısı ile her şehrimiz için kira yardımları farklılık göstermektedir. Bu nedenle, kira yardımı için devlete başvuru yapacak olan kişiler, verilen kiralardaki farkları göz önünde bulundurmalıdır. Kentsel dönüşüm projesinde olan evlerin sahipleri eğer kira yardımı alacak ise bunun için kentsel dönüşüm projelerine başvuru yapmaları ve bu kapsamda evleri projeye alınmalıdır.

Hangi Kurumlar Kira Yardımı Yapıyor?

Pek çok kişinin esas merak ettiği konulardan biri hangi kurumlar kira yardımı yapıyor? Sorusudur. Kira yardımları için pek çok farklı kurumdan destek alabilirsiniz. Ancak burada dikkat edilmesi gereken konu başvuru yapacağınız, kurumun istediği evrakları tam ve bilgileri eksiksiz bir şekilde teslim etmeniz önemlidir. Yardıma ihtiyacı olan kişiler için kira yardımı yapan kurumlar ise;

  • Aile, çalışma ve sosyal hizmetler bakanlığı,
  • Kaymakamlıklar ve kaymakamlıklara bağlı vakıflar,
  • İkamet ettiğiniz ilin veya ilçenin belediyeleri,
  • Kentsel dönüşüm projesine dahi olan kişiler için çevre ve şehircilik bakanlığı,
  • Bazı sivil toplum kurumları,
  • Bazı dernek ve özel vakıflar,
  • Gönüllü olarak yardıma ihtiyacı olan şahıslar veya firmalar,
  • Bu kurumlar yoksullar için kira yardımları yapmaktadır. Eğer kira yardımları almak isterseniz, bu kurumlara istedikleri evraklar ile başvuruda bulunabilirsiniz.

Belediyelerden Kira Yardımları Nasıl Alınır?

Eğer belediyeler vasıtası ile kira yardımları almak isterseniz, belediyelerden kira yardımı nasıl alınır? Sorusunun yanıtını pek çok kişi merak etmektedir. Ama her ilin belediyesi aynı oranda kira yardımı yapmaz. Dolayısı ile kira yardımları illere göre değişiklik göstermektedir. Bunun nedeni ise her ildeki evlerin kira fiyatlarının farklı olmasıdır. Bu bağlamda bazı illerde 950 tl iken bazı illerde bu rakam 1500 tl’ye kadar varabiliyor. Bu nedenle kira yardımı alacak kişiler, belediyelerin verdiği fiyatları göz önüne almalıdır. Belediyeler aracılığı ile yoksullara kira yardımı yapılmaktadır.

Ama kişilerden istenen bazı koşulları yerine getirmeniz gerekmektedir. Çünkü belediyelere çok fazla kira yardımları için başvurular yapılmaktadır. Esas yardıma ihtiyacı olan kişileri tespit ettikten sonra kişilerin tarafına bilgiler verilir. Ve daha sonra her ay düzenli olarak kira yardımları alabilirsiniz. Ayrıca belediyelerden sadece kira yardımları değil, giyim, yiyecek ve eğitim gibi çeşitli yardımlar da alabilirsiniz. Bunun için belediyelere başvuru yamanız ve belediyelerin şartlarını taşımanız gerekmektedir. Burada yardım alacak kişilerden aranan en önemli özellik ise kişilerin gelir düzeylerin normal gelir düzeyinden az olması veya hiçbir şekilde gelirlerinin olmamasıdır.

Çevre Ve Şehircilik Bakanlığından Kira Yardımları Nasıl Alınır?

Çevre ve şehircilik bakanlığından kira yardımları nasıl alınır? Belediyelerden kira yardımı alabileceğiniz gibi bunun dışında da çevre ve şehircilik bakanlığı bünyesinden de kira yardımları alabilirsiniz. Ama çevre ve şehircilik bakanlığından kira yardımı almak isteyen kişilerin, sadece yoksul ya da yardıma muhtaç olmaları yeterli değildir. Bunun için evin kentsel dönüşüme alınması gerekir. Yani riskli evlerde  olası bir depreme karşı, kentsel dönüşüm projeleri mevcuttur. Eğer eviniz kentsel dönüşüm projesi kapsamında ise ve evi boşaltmak zorunda kalırsanız, çevre ve şehircilik bakanlığı bünyesinden kira yardımı alabilirsiniz.

Riskli bölgelerde evleri tahliye edilen kişiler, için kira yardımları aylık olarak yapılabiliyor. Ama bazı durumlarda bakanlık kişilere vereceği kira yardımlarını 12 aylık olan kısmını peşin olarak ta ödeyebiliyor. Bu nedenle eğer evinizi tahliye etme gibi bir zorunlulukla karşı karşıya kalacak olursanız, o halde gerekli evrakları tamamlayıp, aylık veya peşin olarak ödenen kira yardımlarından faydalanabilirsiniz.

Kentsel dönüşüm projesinde yer alan ve evini boşaltmak durumu kalan kişiler için kanun gereği, kira yardımları ilk olarak 36 ay şeklinde verilirken, yeni yönetmeliğe göre artık kira yardımları 48 aya yükseltilmiştir. Resmi gazetede bu konuya yer verilmiştir. Ayrıca riskli alanlarda ev sahibi olan kişiler için yine 18 aylık kira yardımları yapılmaktadır. Bu durumda aylık verilen kira tutarlarında değişiklikler de söz konusu olacaktır. Dolayısı ile kira yardım bedelleri, 950 tl ila 1500 tl arasında değişiklik göstermektedir.

Kira Yardımı Başvuruları Nasıl Yapılır?

Gerek ödeme gücü yetersiz olan kişiler için gerekse evi kentsel dönüşüm projesi kapsamına alınan kişilerin en çok merak ettiği konuların başında kira yardımı başvuruları nasıl yapılır? Sorusu sorulmaktadır. Gelir durumu yetersiz olan ve muhtaç durumda olan kişiler için kira yardımları, aile, çalışma ve sosyal hizmetler bakanlığınca yapılmaktadır. Ama burada kişilerden bir takım şartları yerine getirmeleri istenir. Dolayısı ile gerekli koşulları sağlayan ve kira yardımları için başvuruda bulunan kişiler detaylı bir incelemeye alınır. İnceleme sonrası kira yardımlarının yapılıp, yapılamayacağı kişilere bildirilir. Eğer maddi durum yetersizliği nedeni ile kira yardımlarına başvur yapmak isterseniz bunun için kaymakamlıkların ilgili bölümlerine başvurularınızı yapabilirsiniz. Bunun dışında valilik bünyesinde hizmet veren sosyal yardımlaşma ve  dayanışma vakıflarına da başvurularınızı yapabilirsiniz.

Kira yarımdı almak isteyen kişiler, şahsi olarak başvurularını tamamlamalıdır. Fakat bazı durumlarda belediyeler veya muhtarlar, yardıma muhtaç kişileri belirleyip, kira desteği için kişiler adına başvuru yapabiliyor. Bu durumda kişilerin şahsi olarak bir başvuru yapmalarına gerek kalmayacaktır. Kira yardımı için hane halkının en büyük bireyi başvuruda bulunmalıdır.

Kira yardımı alabilmek için kişilerden istenen evraklar ise;

  • Başvuruda bulunacak kişinin kimlik fotokopisi,
  • Nerede ikamet ettiğini bildiren belge,
  • Kişilerin aylık gelirlerini gösteren, gelir belgesi,
  • Fakirlik belgesi (muhtarlık tarafından verilir)

Verilen tüm bu belgeleri, eksiksiz ve yanlışsız bir şekilde tamamlandıktan sonra, sydv kurumlarına şahsi olarak giderek, başvuruda bulunabilirsiniz. Bu belgelere ek olarak, kira yardımı almak istediğinize dair dilekçe hazırlamanız gerekiyor. Başvuru esnasında çoğu zaman başvuru yapan kişiye aile üyeleri hakkında sorular sorulabilir. Elbette bu sorulan sorulara eksiksiz ve yanlışsız olarak cevap vermeniz gerekir. Bazı belediyeler ise başvuru yapan yardıma muhtaç kişiler hakkında detaylı araştırma yapar. Burada kişilere ev ziyareti veya mahalle incelemesi gibi durular da söz konusu olabilir. Tüm bu incelemeler sonrasında toplanan karar heyeti tarafından kira yardımı verilip, verilemeyeceğine karar verilir. Ve bu yönde rapor hazırlanır.

Kira yardımları miktarları için dikkate alınan en önemli kriterler, evlerin kira bedelleri ve hana halkının sayısıdır. Dolayısı ile kira yardımı alacak olan kişiler için tüm bu detaylar dahilinde hareket edilmektedir.

Kira Yardımları İçin Aranan Şartlar Nelerdir?

Kira yarımları için başvuruda bulunacak kişilerde bazı şartlar aranmaktadır. Şartların sağlandığı durumlarda ise mütevelli heyeti olumlu yönde bir rapor hazırlayacaktır. Peki, kira yardımı alabilmek için gerekli şartlar nelerdir?

  • Kira yardımı almak isteyen kişilerin üzerinde hiçbir mal varlığının olmaması gerekir.
  • Yardım alacak kişinin sigortalı bir işte çalışmıyor olması gerekir. Yani kişilerin düzenli bir gelirinin olmaması şarttır.
  • Kira yardımı alacak olan kişiler, diğer sosyal yardımlardan yararlanmaması gerekir. Bunlar dul maaşı veya ölüm aylığı gibi maaşlardır.
  • Düzenli bir gelire sahip olan kişilere kira yardımı yapılmaz.
  • Kira yardımı için başvuru yapan kişiler, yoksulluk sınırının altında bir yaşam sürmeleri şartı aranır.
  • Kişilerin işsizlik maaşı gibi her hangi bir maaş almaması gereklidir.

Kira Yardımı Sorgulama Nasıl Yapılır?

Kira yardımı sorgulama nasıl yapılır? Kira yardımı başvurusunda bulunan kişiler kendileri için kira yardımı yapılıp, yapılamayacağını internet üzerinden sorgulayabilir. Başvuru için dilekçe yazıp, ilgili mecralara verdikten sonra, tarafınıza kira yardımı çıkıp, çıkmadığına e- devlet üzerinden bakabilirsiniz. Burada e- devlet resmi web sitesine giriş yaparak, arama butonuna kira yardımı yazdıktan sonra, sizinle ilgili kira yardımı çıkıp, çıkmadığına bakabilirsiniz. Bilgilerinizi doğru bir şekilde girerek, kira yardımı alıp, almayacağınızı kolay bir şekilde sorgulamanız mümkün olacaktır.

Burada sorgulama sonucunda karşınıza üç ayrı bölüm gelecektir. Bunlar, esnaf kira yardımı, aile, çalışma ve sosyal hizmetler bakanlığının yoksullar için verdiği kira yardımı ve kentsel dönüşüm projesi kapsamında verilen kira yardımları karşınıza çıkacaktır. Eğer kentsel dönüşüm kapsamında bir kira yardımı için başvuru yapmış iseniz o halde çevre ve şehircilik bakanlığının bulunduğu kısma tıklamanız gerekmektedir. Bu sayede proje kapsamında kendinize çıkan kira yardımı hakkında daha detaylı bilgiler alabilirsiniz. Eğer yoksulluk nedeni ile kira yardımı için başvuru yapmış iseniz, o halde aile, çalışma ve sosyal hizmetler bakanlığının bulunduğu bölümden sorgulama işlemi yapabilirsiniz.

  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki içerik:

KOSGEB Anlaşmalı Bankalar Hangileridir? Şartları Nelerdir?

Makale göwnderim sistemimize hoş geldiniz

Galeri Alanı

828 x 478
Make Money