Hat Devir İşlemi Ücreti ve Süresi
Hat Devir İşlemi Ücreti ve Süresi. Hat devir işlemi kullandığınız hatta başka birine devretme yada halihazırda kullandığınız başkasına ait bir hattı üzerine alma işlemidir.
Kullandığınız hattı başka birine devretmek isteyenler hat devri nasıl yapılır ve Hat devir ücreti hakkında sıklıkla sorular sormaktadır. Kullandığınız operatör hat sahibi değişikliği için belli bir prosedür ve işlem ücreti alınmaktadır.
Sizlere bu yazımızda Turkcell, Vodafone ve Türk Telekom hat devir işlemi nasıl yapılır, hat devir ücreti ve hat sahibi değişiklik ücreti ne kadar sorusuna cevap vermeye çalışacağım.
Hat Devir İşlemi Nedir? Neden Yapılır?
Adınıza kayıtlı olmayan hattı üzerine almak yada kullandığınız hattı başka birine devir etme işlemine hat sahibi değişikliği denir.
Hat sahibi değişikliği genelde kullandığı hattı kapatmak yerine bütün hakları ile başka birine devir etmek için yapılır. Ayrıca bazı hat kullanıcıları taahhütlü hatlarını cayma bedeli ödememek için hattı kapatmak yerine başka birine devir etmektedir.
Ayrıca akraba, eş dost yada bir tanıdığınızın üzerine aldığınız hattı kendi üzerine alabilirsiniz.
Hat Devir İşlemi Nasıl Yapılır
Hat devri mutlaka hat devir edecek kişi ile beraber hattı devir alacak kişi arasında yapılır. Hat devir işleminde mutlaka kimlik ibrazı şarttır. Turkcell, Vodafone yada Türk Telekom hat sahibi bilgileri değişikliği için her operatörün değişiklik sistemi hakkında sizlere bilgi vermek istiyorum.
Turkcell Hat Sahibi Değişikliği Nasıl Yapılır
Turkcell hat devir işlemleri için bizzat devir edecek kişinin ve devir alacak kişinin Turkcell mağazalarına bireysel olarak başvurmaları gerekmektedir. Hat devir beyan formu doldurularak devir edecek kişi ve devir alan kişi tarafından imzalanması gereklidir.
Eğer hatta ait bir borç farsa yada ödenmemiş faturası bulunuyorsa hattı devreden kişinin bütün borçları ödemesi gerekmektedir. Hatta ait fatura edilmemiş borç, taahhüt, erken iptal ücreti ise hattı alan kişiye ait olur.
Kendi Adına Kayıtlı Turkcell Hattı Başka Birini Devretme
Hattınızı devralacak kişiyle birlikte Turkcell Mağazaları’ne gitmeniz yeterlidir. Sizden sadece kimliğiniz, hattı üzerine devir alacak müşterimizden ise yeni tesis esnasında alınan abonelik evrakları istenir.
Hat Devir alacak müşterimiz için gereken evraklar
- Nüfus Cüzdanı
Hat faturasız ise ve devir alacak kişi hattı faturalı olarak kullanmak istiyorsa yanında kendi adına kayıtlı son iki aydan birine ait sabit bir fatura da bulundurmalıdır.
Eğer vefat sonrası hattı üzerinize almak istiyorsanız Vefat belgesi ile Turkcell mağazalarına gidip hattı üzerinize alabilirsiniz.
Vodafone Hat Sahibi Değişikliği Nasıl Yapılır
Kullandığınız Vodafone hattı başka birine devretme yada üzerinize almak için hat sahibi değişikliği formu mutlaka Vodafone mağazalarında kimlik ile beraber doldurulmalıdır.
İster faturalı olsun isterse faturasız Vodafone mağazalarında devir işlemi yaparken mutlaka hatta ait geçikmiş her hangi borcunun olmamasına dikkat etmelisiniz.
Türk Telekom Hat Sahibi Değişikliği Nasıl Yapılır
Türk telekom hat devir işleminde ister ev telefonu, internet yada cep telefonu olsun T.C. kimlik numarasının bulunduğu kimlik ile hat devir eden ve devir alan kişinin mutlaka bulunması gerekmektedir.
Hat devir işlemi için başvurularınızı Türk Telekom İletişim Merkezleri’ne yapmanız gerekmektedir. Devir talebinde, devralan ve devreden olmak üzere her iki tarafın devir formunu doldurup imzalaması gerekmektedir. Devreden sadece kimlik fotokopisini bırakırken devralan yeni abonelik için gerekli evrakları ibraz etmeli ve abonelik sözleşmesi doldurmalıdır.
Bu işlem ücretsizdir. Devralan abonenin ilk faturasına Özel İletişim Vergisi yansıyacaktır.
Türk Telekom Hat Devir İşlemi İçin İstenen Belgeler ise;
- Devir Eden Kimlik Fotokopisi* (Nüfus Cüzdanı, Ehliyet ve Pasaport)
- Devir Alan Kimlik Fotokopisi* (Nüfus Cüzdanı, Ehliyet ve Pasaport)
Hat Devir Ücreti Ne Kadar 2025
Hat devir işleminde alınan ücretler genelde devlete ödenen vergilerden oluşmaktadır. Telsis kullanım ücreti, Özel iletişim vergisi ve telsis ruhsat ücreti faturalı hatlarda ilk faturaya yansıtılırken faturasız hatlarda ise bakiyeden düşülür. Turkcell, Vodafone ve Türk Telekom hat devir işlemi ücretleri ise;
Turkcell Hat Devir Ücreti
Turkcell hat devir işlemini için ek olarak her hangi bir ücret talep edilmez. Ancak devlete ödenen vergiler, Yeni Tesis Özel İletişim Vergisi, TGM ruhsat ücreti, TGM kullanım ücreti size gelecek ilk faturaya yansıtılır. Turkcell hat sahibi değişikli için yasal olarak sizden ortalama 35 TL ücret talep edilir.
Vodafone Hat Devir Ücreti
Faturalı Hat Devri: |
İlk tesis ÖİV ve ruhsatname ücretine denk gelen 92,86 TL 12 taksit ile abonenin faturasına yansıyacaktır.
Devir ücreti için alınacak tüm vergiler dahil 10,75 TL abonenin faturasına ayrıca yansıtılır.
|
Ön Ödemeli Hat Devri: |
27,86 TL, aboneden nakit tahsil edilir. Bu alınan tutar, devir ücreti sonucunda doğan ruhsatname ücreti karşılığı alınacaktır.
Devir ücreti tüm vergiler dahil 10,75TL olarak abonenin hattında yüklü TL miktarından çekilecektir.
|
Türk Telekom Hat Devir Ücreti
Türk Telekom hat devir işlemi ücretsiz bir işlemdir. Adıma kayıtlı hat devir işleminde hat devir eden kişiden her hangi bir ücret talep edilmez. Ancak hattı devir alan kişinin ilk faturasına Özel İletişim Vergisi yansıtılır. Devir başvurusu için 34,90 TL Özel İletişim Vergisi ilk faturanıza yansıtılacaktır.
Hat Sahibi Değişikliği Kaç Gün Sürer
Hat sahibi değişikliği devir eden ve devir alan kişinin aynı anda kimlikleri ile beraber iletişim merkezine başvurmaları halinde hemen gerçekleşen bir işlemdir. Hat sahibi değişikliği aynı gün içerisinde gerçekleşir.
Hat Devir İşleminden Sonra Numara Taşıma
Hat devir aldıktan sonra yada hat sahibi değişikliği yaptıktan sonra genelde 90 gün boyunca numara taşıma işlemine onay verilmemektedir. 90 gün dolduktan sonra hattınızı başka bir operatöre taşıyabilirsiniz.
Ayrıca faturalı hattı faturalı hat olarak devir alabilirsiniz. Faturalı hattı faturasıza dönüştürmek için aynı şekilde 90 gün beklemek gereklidir. Eğer devir aldığınız hatta taahhüt varsa taşıma işleminde size ek ücretler çıkacaktır.
Başkasının üzerine olan hattı kendi üzerime nasıl alırım sorusuna cevap vermek gerekirse daha önceleri bir seferlik çıkan bir yasa ile başkasının üzerine olan bir hattı üzerinize alabilirken artık bu mümkün değildir. Başkasının üzerine kayıtlı hattı üzerinize almak için mutlaka hat sahibi yanınızda olması gereklidir.