Türk Telekom Cayma Bedeli Öğrenme ve Hesaplama
Türk Telekom Cayma Bedeli Öğrenme ve Hesaplama; Türk Telekom faturalı hat kullanan müşteriler, kimi zaman Türk Telekom tarife değişikliği yapmak istediklerinde bazen de farklı bir GSM operatörüne geçmeyi ya da hatlarını tamamen kapatmayı dilediklerinde Türk Telekom cayma bedeli ödeyip, ödemeyeceklerini ve ödeyecekleri cayma bedelini öğrenmek istiyorlar.
İmzaladığı sözleşmeden erken ayrılmak isteyen faturalı hat müşterilerinin ödemeleri gereken cayma bedeli, bazen müşterinin umduğundan daha yüksek rakamlarda olabiliyor ve müşterinin bütçesini büyük ölçüde zorlayabiliyor.
Bu yüzden de müşterilerin sözleşmeyi iptal etmeden yani sözleşmeden ayrılmadan önce mutlaka cayma bedelini öğrenmeleri, şayet ödemeleri gereken bedel yüksekse sözleşme bitim tarihini beklemeleri gerekiyor.
Bu yazımızda tüm Türk Telekom faturalı hat kullanan müşteriler için Türk Telekom cayma bedeli nasıl öğrenilir? Türk Telekom taahhüt cayma bedeli sorgulama nasıl yapılır? sorularını yanıtlamaya, konuya dair merak edilen soruları cevaplandırmaya çalışacağız.
Türk Telekom Taahhüt Nedir?
Kelime anlamı bir sorumluluğu ya da yükümlülüğü üstlenme olan taahhüt; hukuki anlamda ise bir firma ya da kurumdan ürün ya da hizmet alan kişinin aldığı ürün ya da hizmet karşılığında bir görevi üstlenmesini ve sözleşme imzalamasını ifade ediyor.
Özellikle bir ürün ya da hizmetten indirimli fiyatlarla ve kampanya kapsamında sunulan diğer avantajlardan faydalanmak isteyen kişiler, bu indirimlerin karşılığında belirli bir süre için ürün ve hizmet almaya devam etmeye sözleşme ile söz veriyorlar.
GSM operatörlerinin düzenlediği kampanyalara katılıp, indirimli tarifelerden yararlanan müşteriler de en az 12 yada 24 ay süren sözleşmelere imza atıp, bu süre boyunca aynı tarifede kalacaklarına dair garanti verdiklerinde taahhüt vermiş oluyorlar.
Müşteriler, taahhüt verdikleri takdirde akıllı telefon, tablet, pc gibi cihazları faturalarına ek, taksitle de satın alabiliyorlar. Tabii ki müşterilerin faturalarına ek ve taksitle telefon alabilmeleri için sözleşme ile taahhüt vermelerinin yanı sıra Türk Telekom müşteri puanlarının da yüksek olması gerekiyor.
Türk Telekom Cayma Bedeli Nedir?
Müşterilerin imzaladıkları sözleşmeye uymadıkları, sözleşmeyi ihlal ettikleri yani sözleşmeden erken ayrıldıkları zaman ödemeleri gereken miktara cayma bedeli deniliyor.
Yani müşteriler, taahhütlerini bozduklarında ceza olarak, Türk Telekom’a bir miktar cayma bedeli ödemekle yükümlü oluyorlar.
Ödenecek cayma bedeli ise abone olunan ve kullanan hatta dair tarifeye, tarifeye ek telefon, pc, tablet vb. başka cihazların da taksitle alınıp, alınmadığına, müşterinin farklı bir kampanyaya daha katılıp katılmadığına göre değişebiliyor.
Sözleşmeyi erken iptal eden müşterinin bu durumda yararlandığı tüm indirimleri Türk Telekom’a geri ödemesi, aynı zamanda faydalandığı ücretsiz hizmetlerin bedelini de ödemesi gerekiyor.
Yani Türk Telekom Cayma bedeli hesaplanırken birden çok etmen dikkate alınıyor ve ödenmesi gereken miktar, müşterinin bütçesini ciddi anlamda sarsıcı olabiliyor.
Türk Telekom Cayma Bedeli Hesaplama 2024
Cayma bedeli hesaplanırken dikkate alınan faktörleri kısaca aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz:
- Kullanılan yani üye olunan tarifenin ve paketin indirimli olup olmadığı
- Hat üzerine akıllı cihaz ya da başka bir cihazın taksitle faturaya ek alınıp alınmadığı
- Başvuru bedeli
- Hat aktivasyon ücreti
- Hizmet bedeli
- Telsiz kullanım bedeli
- Devlete ödenmesi gereken vergiler
- Bağlantı bedeli
Yukarıdaki faktörler, müşterinin ödemesi gereken taahhüt cezası hesaplanırken Türk Telekom tarafından dikkate alınan temel faktörler olmakla birlikte başka faktörler de etkili olabiliyor.
Örnek olarak, tarifesine ek akıllı telefon alan kişi, sözleşme süresi henüz dolmadan sözleşmeyi iptal etmek istediğinde akıllı telefonun henüz ödemediği kalan taksitleri, onun son faturasına yansıtılıyor. Yani müşterinin son faturasıyla birlikte aldığı akıllı telefonun kalan tüm taksitlerini tek seferde ödemesi gerekiyor.
Hizmet bedeli, telsiz kullanım bedeli, devlete ödenmesi gereken vergiler derken ödenecek cayma bedeli, binlerce lira olabiliyor.
Müşterinin 75 TL değerindeki bir faturalı tarifeye Türk Telekom kampanyasından yararlanarak, 12 aylık sözleşme imzalamak kaydıyla indirimli 60 TL’ye abone olduğunu varsayalım.
Bu durumda müşteri, 12 aylık bir taahhüt vermiş oluyor yani 12 ay aynı tarifeyi kullanacağına dair Türk Telekom’a söz veriyor.
Bu müşterinin 7. ayın sonunda tarifesini değiştirmek istediğini ya da hattını kapatmak için başvuruda bulunduğunu düşünelim.
Müşterinin ilk olarak 7 ay boyunca faydalandığı tarife indirim miktarını cayma bedeli olarak geri vermesi gerekiyor.
Aylık 15 TL indirimden 7 ayı hesaplarsak, ilk 7 ay için 105 TL’yi cayma bedeli olarak ödemesi zorunluluk arz ediyor.
Şayet bu müşteri, tarifesine ek yani faturası üzerine telefon aldıysa ve 12 aylık sözleşme imzaladıysa kalan 5 aylık cihaz taksitlerini de tek seferde ödemekle yükümlü oluyor.
Müşterinin aylık 900 TL akıllı telefon taksidi ödediğini düşünelim. Kalan 4500 TL’yi de son faturasıyla birlikte ödemek zorunda kalıyor.
Yani kendisine Türk Telekom tarafından sunulan tarifeye ek taksitle telefon alabilme şansını artık kullanamıyor.
Hizmet bedeli, vergiler ve diğer kullanım ücretleri derken son faturayla birlikte ödenmesi gereken miktar, 5000 TL’nin üstünde olabiliyor.
Tek seferde ödenmesi gereken bu miktar, müşterilerin bütçesini ciddi anlamda olumsuz etkileyebiliyor.
Bu yüzden de faturalı hat kullanan bütün müşterilere taahhütlerinden caymadan önce Türk Telekom cayma bedelini öğrenmelerini, ödemeleri gereken miktar, kabarıksa sözleşme bitim tarihine kadar beklemelerini öneriyoruz.
Türk Telekom Cayma Bedeli Ne Kadar
Bir çok kişi başka operatöre geçişti yada hattını faturalıdan faturasız taşımak istediklerinden ne kadar cayma bedeli ödeyeceklerini merak etmektedir. Cayma bedeli ödeyeceğiniz fatura ve kampanyaya göre değişiklik göstermesine karşın cayma bedeli hesaplanırken paket fiyatından yapılan indirim ve kaç ay indirimli kullandığınız çok önemlidir. Normalde 100 TL satılan bir paket size indirimli olarak 60 TL verilirse sizde bunu 6 ay boyunca kullandığınızı düşünerek 6 ay boyunca yapılan 40 TL indirim sizden tek seferde talep edilir.
Ayrıca 6*40= 240 TL tutarın yanında cihaz bedeli, devlete ödenen vergiler ve hizmet bedeli ile beraber ortalama 600 ile 900 TL cayma bedeli ödemenize neden olur.
Türk Telekom Taahhüt Cayma Bedeli Sorgulama 2024
Türk Telekom cayma bedelini sorgulamak ve öğrenmek isteyen faturalı müşterilerin taahhüt sorgulama işlemlerini gerçekleştirmeleri gerekiyor.
Yani sözleşme bitiş tarihini sorgulayan kişiler, aynı zamanda sözleşmeden erken ayrılmaları halinde ödemeleri gerekecek olan cayma bedelini sözleşme bitim tarihinin hemen altında net bir rakamla yazılı olarak görebiliyorlar.
Taahhüt sorgulama ile faturalı müşteriler, internette sözleşme bitiş tarihi, sözleşme başlangıç tarihi, sözleşme bitişine kaç ay kaldığı ve cayma bedeli gibi temel bilgileri öğrenebiliyorlar.
Türk Telekom taahhüt ve cayma bedeli farklı şekillerde kolaylıkla sorgulanabiliyor.
Bu yöntemleri kısaca aşağıdaki şekilde açıklayabiliriz:
Türk Telekom Müşteri Hizmetlerini Arayarak, Taahhüt Cayma Bedeli Sorgulama
Türk Telekom müşterileri 444 1 444 şeklinde olan Müşteri Hizmetleri numarasını çevirip, cayma bedeli hakkında bilgi edinebiliyorlar.
Müşteri temsilcisinden hem taahhüt bitiş yani sözleşme bitiş tarihinizi hem de ödemeniz gerekecek taahhüt bozma cezasını öğrenebilmeniz mümkün!
Türk Telekom Mağaza ya da Bayiliklerine Giderek Taahhüt Cayma Bedeli Sorgulama
Herhangi bir Türk Telekom mağazasından ya da bayiliğinden TC kimlik kartınızı ya da nüfus cüzdanınızı sorumlu personele göstererek, cayma bedelinizi anında öğrenebilirsiniz.
Türk Telekom Online İşlemler Uygulaması Üzerinden Taahhüt Cayma Bedeli Sorgulama
Sözleşme bitiş tarihini, taahhüt bozma cezasını kendiniz öğrenmek için Online İşlemler uygulamasını kullanabilirsiniz.
Ardından yeni açılan sayfanın hemen yukarısındaki ‘Mobil’ seçeneğine tıklamalısınız.
Ardından sayfanın hemen solundaki Tarifem ve Paketlerim kategorisine tıklamalısınız.
Tarifem ve paketlerim kategorisine tıkladığınızda kalan kullanımlarınızı, sözleşme başlangıç ve bitiş tarihinizi ve en nihayetinde sözleşmeden caymanız halinde sorgulama tarihi için geçerli olan cayma bedelini öğrenebilirsiniz.
**Fatura ödeme, fatura sorgulama, taahhüt sorgulama, cayma bedeli öğrenme, paket satın alma vb. birçok işlemi tek bir tıkla yapabileceğiniz Türk Telekom Online İşlemler uygulamasını akıllı telefonunuza Google Play Store ya da Apple Store üzerinden de hızlıca indirebilirsiniz.
*124# Tuşlayarak Taahhüt Cayma Bedeli Sorgulama
Akıllı telefonunuzdan *124# tuşlayarak da saniyeler içerisinde taahhüt sorgulayabilirsiniz.
Bu amaçla *124# tuşladıktan hemen sonra karşınıza çıkan seçeneklerden önce TAAHHUT sonra da Taahhüt seçeneklerine tıklamalısınız.
Yani önce 3’e sonra da 2’ye tıklamalısınız.
Taahhüt kısa sorgulama işlemi sonrasında taahhüt başlangıç ve bitiş tarihi ile cayma bedelini size gönderilen sms ile öğrenebilirsiniz.
Türk Telekom Cayma Bedeli Ödemek İstemiyorum
Türk Telekom internet yada mobil faturalı hat kullanıyorsanız taahhüt verdiğinizde sizden taahhüt süresi içinde çıkmasınız halinde cayma bedeli ödenir. Özellikle evde internet kullananların cayma bedeli ödememeleri için hizmet alamadığı ve internet sorunu yaşadıklarını bildirmeleri gereklidir.
Türk Telekom Cayma Bedeli Ne Zaman Ödenir
Hattınız kapatır yada numarasını taşırsanız cayma bedeli sizden bir sonraki faturada tek seferde toplu olarak ödemeniz talep edilir. Türk Telekom cayma bedeli fatura son ödeme tarihinde tek seferde peşin ödersiniz.
Bu yazımızda kısaca Türk Telekom cayma bedeli nasıl hesaplanır? sorusunu yanıtlamaya çalıştık.
Sizler de Türk Telekom müşterisiyseniz; konuya dair her türlü görüş ve sorularınızı yazımızın yorum kısmına yazabilir; önerilerinizi değerli okuyucularımızla paylaşabilirsiniz.