Türk Telekom Taahhüt Cayma Bedeli Sorgulama ve Cayma Bedeli Hesaplama

Türk Telekom Taahhüt Cayma Bedeli Sorgulama ve Cayma Bedeli Hesaplama: Firma ya da işletmelerden ürün ya da hizmet alan kişiler; kimi zaman gerek sözleşmede yer alan yükümlülüklerini daha fazla bir süre için yerine getirmek istemediklerinde gerekse maddi açıdan zor bir durumda olduklarında imzaladıkları sözleşmeyi erken iptal etmeyi düşünebiliyorlar.

Sözleşmenin erken iptali halinde ise müşterinin hizmet ya da ürün aldığı firma ya da işletmeye ceza olarak bir miktar ödeme yapması gerekiyor.

Türk Telekom da pek çok işletme gibi sözleşmeden erken ayrılan ve taahhüdünü yerine getirmek istemeyen faturalı hat kullanan müşterilerini belirli bir taahhüt cayma bedeli ödemekle sorumlu tutuyor.

Müşterinin taahhüt bozma cezasını ödememekte ısrar etmesi ile Türk Telekom tarafından icraya verilmesi yani müşteriye haciz gelmesi ile sonuçlanan bir süreci başlamış oluyor

Bu yazımızda Türk Telekom ile imzaladığı sözleşmeden erken ayrılmayı düşünen faturalı hat kullanıcıları için Türk Telekom taahhüt bozma cezası ne kadar? sorusunu yanıtlamaya, konuya dair en çok merak edilenleri cevaplandırmaya çalışacağız.

Taahhüt ve Cayma Bedeli Nedir?

En genel tanımıyla taahhüt; hukuki manada müşterinin bir işletmeden hizmet ya da ürün alırken sözleşme imzalamak suretiyle aldığı hizmet ve ürün karşılığında sözleşme ile bir yükümlülüğü üstlenmesi anlamına geliyor.

Müşteriler, genellikle kampanya ve indirim düzenleyen firmalardan ürün ya da hizmet alabilmek adına taahhüt vermeyi yani sözleşme imzalamayı kabul ediyorlar.

Türk Telekom müşterileri ise düzenlenen kampanyalardan faydalanabilme noktasında Türk Telekom’a imzaladıkları süre boyunca Türk Telekom müşterisi olarak kalacaklarına dair söz verdiklerinde taahhüt vermiş oluyorlar.

Örneğin, Türk Telekom’un düzenlediği bir tarife indirimine abone olan faturalı hat kullanıcısını düşünelim. Bu kullanıcı, normal şartlarda aylık 80 TL değerinde olan bir tarifeye sözleşme imzalayıp, 60 TL’ye üye olduğunda ve 12 ay boyunca aynı tarifede kalacağına dair söz verdiğinde hukuki anlamda bir taahhüt doğmuş oluyor.

Bu taahhüdünden cayarak, sözleşmeden ayrılmak ve sözleşmede belirtilen 12 ay üyeliği artık sürdürmek istemediğinde ise Türk Telekom’a cayma bedeli ödemek zorunda kalıyor.

Bir diğer deyişle bir işletme, firma ya da kurumdan hizmet ya da ürün alan müşterinin sözleşmeden ayrılmak istemesi yani sözleşme kurallarına uymaması halinde ödemesi gereken miktara taahhüt bozma cezası ya da cayma bedeli ismi veriliyor.

Türk Telekom Taahhüt Cayma Bedeli Hesaplama

Cayma bedeli hesaplanırken müşterinin yararlandığı kampanya kapsamındaki indirimler ve ücretsiz hizmetler hesaplanıyor ve tüm indirimler, müşteriden geri talep ediliyor.

Tarife indirimlerinin yanı sıra hizmet bedeli, hat aktivasyon ücreti de müşteriden isteniyor.

Türk Telekom taahhüt cayma bedeli hesaplanırken dikkate alınan etmenleri aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz:

  • Müşterinin yararlandığı tarife indirimi
  • Kampanya ile fatura üzerine akıllı telefon ya da farklı bir cihaz alındıysa geri kalan taksitler
  • Hizmet bedeli
  • Vergiler
  • Bağlantı bedeli
  • Hat aktivasyon ücreti
  • Ücretsiz sunulan hizmetler
  • Telsiz kullanım ücreti

Kısacası cayma bedeli hesaplanırken birden çok kalem dikkate alınıyor.

Türk Telekom Taahhüt Bozma Cezası Ne Kadar?

Türk Telekom taahhüt bozma cezası ne kadar? sorusunu bir örnekle aşağıdaki şekilde açıklayabilmemiz mümkün:

Faturalı hatta abone olan bir müşterinin aylık 30 TL tarife indiriminden yararlandığını yani 80 TL’lik bir tarifeye kampanya kapsamında sadece 50 TL’ye üye olduğunu düşünelim.

Bu müşterinin 10 ay boyunca faturalarını düzenli ödediğini ve sözleşmeye bağlı kaldığını, 10.ayın sonunda ise sözleşmeden ayrılmak istediğini varsayalım.

Aynı zamanda bu müşterinin 8. ayında faturasına ek, Türk Telekom puanı ile faiziyle 6000 TL değerinde bir akıllı telefonu da satın aldığını göz önünde bulunduralım.

Bu durumda ilk olarak müşterinin 10 ay için aylık 30 TL indirimi yani 300 TL’yi cayma bedeli kapsamında geri ödemesi gerekiyor.

300 TL’nin üzerine vergiler, hizmet bedeli, hat aktivasyon ücreti gibi yukarıda bahsettiğimiz kalemler de ekleniyor.

Müşterinin 12 ay taksitle satın aldığı akıllı telefonun kalan taksitleri de tek seferde geri ödemesi gerekiyor.

Müşteri, 8. ayda ilk kez telefon taksidini ödediğinden 10. ayın sonunda toplamda 1000 TL ödemiş oluyor ve geriye 5000 TL borcu kalıyor.

Müşteri, sözleşmeden caymak istediğinde ise ödemesi gereken miktar, yaklaşık 5500 TL civarında oluyor.

Kısacası müşterinin Türk Telekom faturalı hattını kapatmak istediğinde ya da farklı bir tarifeye geçmeyi düşündüğünde ilk olarak ödemesi gereken cayma bedeli miktarını öğrenmesi, bu miktar yüksekse tarife değişikliği ya da hat kapatma başvurusu için sözleşme bitim tarihini beklemesi gerekiyor diyebiliriz.

Aksi halde ödenmesi gereken cayma bedeli, müşterinin bütçesini büyük ölçüde sarsabiliyor.

Cayma bedelini hesaba katmadan sözleşmeden ayrılan kişi, bu fiyatı ödeyemediğinde ise yaklaşık 2-3 ay sonra Türk Telekom tarafından icraya veriliyor.

Türk Telekom Taahhüt Cayma Bedeli Nasıl Hesaplanır

Türk Telekom cayma bedeli hesaplama işlemi için kullandığınız paket ve tarife belirleyici olmaktadır. Kullandığınız taahhüt süresi ve cihaz kampanyaları belirleyici olmaktadır. Türk Telekom cayma bedeli hesaplama için kullandığınız paketin indirimsiz fiyatı ile indirimli fiyatı arasında fark ve kaç ay indirimli kullandığınıza bağlı olarak değişiklik göstermektedir.

Türk Telekom cayma bedeli hesaplanırken;

  • Tarifeyi kaç ay indirimli kullandığınız
  • Aktivasyon ücreti
  • Başvuru Bedeli
  • Devlete ödenen yasal vergiler
  • Bağlantı ve hizmet bedeli

türk telekom cayma bedeli

Türk Telekom Taahhüt Cayma Bedeli Sorgulama

Faturalı müşteriler, taahhütlerinden caymaları halinde ödemeleri gereken taahhüt bozma cezasını, taahhüt başlangıç ve bitiş tarihini, sözleşme bitimine kaç ay ya da gün kaldığını farklı şekillerde öğrenebiliyorlar.

Bu yöntemleri kısaca aşağıdaki şekilde sıralayabilmemiz mümkün:

Türk Telekom Müşteri Hizmetlerini Arayarak Taahhüt Sorgulama

444 1 444 şeklinde olan Türk Telekom Müşteri Hizmetlerini arayan faturalı hat kullanıcıları, sözleşme bitiş ve başlangıç tarihlerinin yanı sıra cayma bedeli miktarını da müşteri temsilcisinden öğrenebiliyorlar.

Türk Telekom Mağaza ya da Bayiliklerinden Taahhüt Sorgulama

Taahhüt sorgulama yani cayma bedeli öğrenme işlemi herhangi bir Türk Telekom mağaza ya da bayiliğine gidilerek de yapılabiliyor.

Burada çalışan satış temsilcisi, hattın yasal sahibine cayma bedeli miktarına ve taahhüte dair detaylı bilgi veriyor.

Bilgiler, sadece hattın gerçek sahibine verildiğinden müşterinin herhangi bir red cevabı ile karşılaşmaması için yanında TC kimlik kartını ya da nüfus cüzdanını götürmeyi asla unutmaması gerekiyor.

Türk Telekom Online İşlemler Uygulaması Üzerinden Taahhüt Sorgulama

Müşteriler, Türk Telekom Online İşlemler’e girerek de sözleşme başlangıç ve bitiş tarihlerini ve ödemeleri gereken cayma bedelimi öğrenebiliyorlar.

Online İşlemler üzerinden taahhüt sorgulama işlemini nasıl yapabileceğinizi adım adım aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:

  • İlk olarak https://www.turktelekom.com.tr/sayfalar/ana-sayfa.aspx linkine tıklayın.
  • Ardından sayfanın sağ üst köşesindeki Online İşlemler kategorisine tıklayın.
  • Bireysel girişler için Bireysel, kurumsal girişler için Kurumsal seçeneğine tıklayın.
  • Yeni açılan sayfanın üstündeki Mobil seçeneğine tıklayın.
  • Bir sonraki aşamada sayfanın solundaki seçenekler arasından‘Tarifem ve Paketlerim’ kategorisine tıklayın.

Tarifem ve Paketlerim kategorisinden sözleşme bitiş ve başlangıç tarihini, sözleşmeden sayfayı incelediğiniz tarih itibariyle ayrılmanız halinde ödemeniz gereken cayma bedeli miktarını öğrenebilirsiniz.

TL yükleme, paket satın alma, taahhüt sorgulama vb. hattınıza dair işlemleri kısa yoldan yapabilmek için Türk Telekom Online İşlemler uygulamasını akıllı cihazınıza Google Play ya da Apple Store üzerinden de indirebilirsiniz.

Türk Telekom Taahhüt Sorgulama Kodu

Türk Telekom taahhüt süresi öğrenmek için taahhüt süresi sorgulama kodu olan *124# numaralarını sorgulayarak öğrenebilirsiniz.

Türk Telekom *124# Tuşlayarak Taahhüt Sorgulama

Taahhüt sorgulamanın en kısa yöntemi olan bu yönteme göre ilk olarak akıllı telefonunuzdan *124# tuşlamalısınız.

Daha sonra karşınıza çıkan seçenekler arasında sırasıyla 3(TAAHHUT) ve 2(Taahhüt)’ye tıklamalısınız.

Yukarıdaki tuşlamalar ile taahhüt sorgulama talebiniz Türk Telekom’a ulaşıyor.

Kısa bir süre sonra Türk Telekom, size içerisinde sözleşme başlangıç, bitiş ve cayma bedeli miktarı bilgilerini içeren bir sms gönderiyor.

Bu yazımızda kısaca Türk Telekom taahhüt cayma bedeli sorgulama ve cayma bedeli hesaplama nasıl yapılır? sorularını yanıtlamaya çalıştık.

Sizler de Türk Telekom müşterisiyseniz; konuya dair görüş ve sorularınızı yazımızın yorum kısmına yazabilir, önerilerinizi değerli okuyucularımızla paylaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu